“De Denker”

Maximaal eens per twee jaar reikt de Stichting Cenootschap eventueel een prijs uit voor een persoon die zich op bijzondere wijze heeft onderscheiden op het gebied van promotie en of stimulering van de kunst in zijn algemeenheid.

De kandidaten worden genomineerd door de cenoten, leden van het Cenootschap. De winnaar wordt uiteindelijk door stemming gekozen. De prijs bestaat uit een beeld, getiteld ‘De Denker’ van Rob Cerneüs. Telkens heeft Rob Cerneus daar zijn specifieke en herkenbare “touch of vingerprint” aan gegeven.

Rob  werd voor dit beeld geïnspireerd door de historische beeldhouwer Auguste Rodin, een impressionist, geboren te Parijs op 12 november 1840 en overleden te Meudon op 17 november 1917.

 

 

De Denker is uitgereikt aan:

 

'De Denker' - Rob Cerneüs (Stadsmuseum Harderwijk)

‘De Denker’ – Rob Cerneüs (Stadsmuseum Harderwijk)

2022 – Sophie van Steenderen

Als kunsthistorica en docent kunstgeschiedenis heeft Sophie van Steenderen prachtige voordrachten gegeven in beeldend taalgebruik gepaard gaande met een hoog kennisniveau, zowel voor cursisten, als ook voor de leden van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, en van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. Bovendien heeft Sophie een grote bijdrage geleverd door de kunst op een hoog niveau onder het publiek te verbreden. Daarnaast is zij conservator van het Stadsmuseum en het Marius van Dokkum Museum beide te Harderwijk. Nadat Sophie in oktober 2017 Rob Cerneüs heeft geïnterviewd, heeft zij het volgende over hem geschreven:

“Voor Rob Cerneüs is beeldhouwen niet zijn vak, maar zijn leven. Hij heeft een enorme drang om te scheppen in steen en brons; zowel figuratief als abstract, waarbij menselijkheid en warmte behouden blijven. Evenals bij de beelden van Moore en Hepworth nodigen zijn beelden je uit om ze aan te raken en eromheen te lopen. Cerneüs vindt het een noodzaak om als kunstenaar anders dan de rest te zijn. ‘Anders’ zijn, dat wil zeggen: helemaal jezelf durven zijn en ‘er dwars doorheen kijken’. Hij legt in zijn beelden die zaken vast die er in ons leven werkelijk toe doen: liefde, warmte, geborgenheid en troost.”

Door Rob Cerneüs met Moore en Hepworth te vergelijken heeft Sophie bewerkstelligd dat de geest van deze beeldhouwer de creatie van de eerste Vrouwelijke Denker heeft kunnen realiseren.

E. Bruijnes, secretaris

 

 

'De Denker' - Rob Cerneüs (Grote Kerk Monnickendam)

‘De Denker’ – Rob Cerneüs (Grote Kerk Monnickendam)

2016 – Hans Clevers

Zaterdag 2 april werd het beeld ‘De Denker’ uitgereikt aan prof. dr. Hans Clevers, research directeur bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Na zijn artsexamen in 1984 te Utrecht en promotie in 1985 volgde hij een postdoctorale opleiding aan de Harvard Universiteit te Boston USA. In 1991 werd hij hoogleraar immunologie aan het Universitair Medisch Centrum te Utrecht (UMCU). In 2002 werd hij hoogleraar genetica aan het UMCU. Van 2002 tot 2012 was hij directeur van het Hubrecht Instituut voor de ontwikkelingsbiologie en het stamcelonderzoek van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Hij constateerde vele overeenkomsten tussen de normale vernieuwing van het darmepitheel en de pathogenese van het darmcarcinoom. In juni 2012 volgde hij Robert Dijkgraaf op als president van de KNAW en heeft hij vervolgens in 2014 de Academie voor Kunsten in de KNAW doen herintreden. In het verleden was het de liberale staatsman J.R. Thorbecke, gepromoveerd letterkundige (1798 -1872), die wegens noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen de wetenschap, de kunst en cultuur deed verschralen. Het in 1808 opgerichte Koninklijk-Nederlandsche Instituut van Wetenschappen, Letterkunde en Schoone Kunsten te Amsterdam gehuisvest in het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal telde 90 leden. Door de drastische bezuinigingen had het Instituut nauwelijks een bestaansrecht. Echter na forse weerstand van met name de natuurwetenschappers liet Thorbecke in oktober 1851 koning Willem III een Koninklijk Besluit tekenen waarbij het Instituut werd opgeheven en een vernieuwde Koninklijke Academie voor alleen Natuurwetenschappers werd opgericht. Het is de verdienste van Hans Clevers, dat hij de KNAW in 2014 heeft gecompleteerd tot zijn oorspronkelijke samenstelling door de herintreding van de ‘Schoone Kunsten’, de Academie van Kunsten. Na zijn aftreden als president van de KNAW, zette hij zijn onderzoekswerk voort aan het Hubrecht Instituut en in 2015 werd hij benoemd tot research directeur bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Het beeld ‘De Denker’ dat Rob Cerneüs voor Hans Clevers heeft gehakt symboliseert de overeenkomst tussen wetenschapper en kunstenaar; beiden hebben de hoogste hiërarchische ideeën onder de ‘pet’ geconcipieerd en met een sublieme inspiratie leidt dit tot descriptie en vormgeving. Het beeld werd Hans Clevers overhandigd door de voorzitter van het Cenootschap, Puck Hulstaert en de kunstenaar Rob Cerneüs. Vervolgens opende Frits Sissing de overzichtstentoonstelling in de Grote Kerk te Monnickendam.

Ed Bruijnes, secretaris

 

 

'De Denker' - Rob Cerneüs (Hermitage)

‘De Denker’ – Rob Cerneüs (Hermitage)

2011 – Ernst Veen

Ernst Veen, directeur en oprichter van de Hermitage in Amsterdam. Nadat hij directeur werd van de Nieuwe Kerk te Amsterdam in 1981 werden de exposities in deze ruime kerk commercieel succesvol betiteld, echter er waren ook enkele contradictionele gevoelens, zodat hem aanvankelijk als populist zag van lichtvoetige tentoonstellingen. Grote waardering kwam aan de orde bij de presentatie en realisatie van de Hermitage Amsterdam. Tijdens de subsidiebeperkingen in Nederland wist hij een groot Russisch museum te Sint Petersburg te verleiden om met hem in zee te gaan. Koningin Beatrix en de Russische president Medvedev openden 19 juni 2009 de Hermitage aan de Amstel, nadat Ernst Veen zich vanaf 1991 had ingespannen om een culturele uitwisseling tot stand te brengen en in 2003 ook directeur werd van Hermitage Amsterdam. Bij zijn pensionering in 2011 werd hem “De Denker”door het Cenootschap uitgereikt.

Ed Bruijnes, secretaris

 

 

'De Denker' - Rob Cerneüs

‘De Denker’ – Rob Cerneüs

2008 – Feike Wassenbergh

Feike Wassenbergh in 2008 in zijn woonplaats Edam, vanwege zijn bijzondere verdiensten voor behoud van de kunst in Friesland. Het is 1986 als Feike Wassenbergh (6 januari 1923) aantreedt als bestuurslid van de Wassenbergh Clarijs Fontein Stichting. De stichting verstrekt subsidies aan erkende Friese musea. Een enkele keer voor een bijzondere aanschaf, maar meestal voor restauratie en conservering van Fries erfgoed. Daarmee neemt de Wassenbergh Clarijs Fontein Stichting een bijzondere plaats in binnen het Friese cultuurlandschap. In diezelfde periode wordt hij ook bestuurslid van Museum Waterland en de Kunstuitleen in Purmerend en drijft hij, samen met zijn inmiddels overleden echtgenote Frieda, een handel in antiek en curiosa in zijn woonplaats Edam. Af en toe wordt hij gespot als spreker of taxateur op kunst- en antiekevenementen. In 1994 volgt Feike zijn zus Louette op als voorzitter van de Wassenbergh Clarijs Fontein Stichting. Hij vervult die rol met verve tot 2010, Feike is dan 87. In de 24 jaar dat hij actief betrokken was bij de stichting, heeft Feike Wassenbergh mede vorm gegeven aan het actieve subsidiebeleid. Friese musea kregen voor honderden bijzondere objecten de financiële bijdrage die het verschil maakte tussen redding en teloorgang. Feike Wassenbergh is 11 augustus 2016 overleden.

Jean Paul Schrijver, penningmeester

 

 

'De Denker' - Rob Cerneüs (Singer Laren)

‘De Denker’ – Rob Cerneüs (Singer Laren)

2003 – Jan Berkhout

Pastoor Jan Berkhout van de Sint Vituskerk te Volendam. De prijs werd hem toegekend vanwege zijn boek “Pastoor van Volendam” en vanwege de liturgiekeuze tijdens de uitvaarten van de brandwondenslachtoffers van de nieuwjaarsbrand te Volendam in 2001. Veertien keer na de brand trok een lange rouwstoet door Volendam. Veertien maal was het hele dorp slachtoffer van de brand. De pastoor beschrijft deze ramp op een indringende, persoonlijke en met name visualiserende wijze. Hij heeft de Nederlanders gedemonstreerd welk een belangrijke taak de kerk en het pastoraat heeft gehad. Hij pleitte voor het oprichten van een pastoraal rampenplan. Een ieder die de zorg voor zijn medemens heeft, zoals ouders, pedagogen, docenten, maatschappelijk werkers en gezondheidzorg werkers en de overheid in het bijzonder dwingt hij tot goed nadenken. 13 juni 2003 wordt deze stimuleringsprijs voor de kunst “De Denker” voor de tweede keer uitgereikt tijdens een concert van Wibi Soerjardi in de Singerconcertzaal te Laren.

Ed Bruijnes, secretaris

 

 

'De Denker' - Rob Cerneüs

‘De Denker’ – Rob Cerneüs

2001 – Ruud Vreeman

Ruud Vreeman in 2001 tijdens de feestelijke opening van de overzichtstentoonstelling “Rob Cerneüs 30 jaar Beeldhouwen” in De Grote Kerk te Monnickendam. De ex burgemeester van Zaanstad (van maart 1997 tot juni 2004), Tilburg, later interim burgemeester van Groningen en thans weer Zaanstad was van 1994 tot 1997 lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal en sinds juni 2015 lid van de Eerste Kamer der Staten Generaal. Hij ontving deze prijs, een bronzen beeld gegoten in de mal van een houten sculptuur, vanwege zijn grote culturele inzet om Zaanstad op architectonische en planologische wijze te transformeren tot een fraaie leefbare gemeenschap.

Ed Bruijnes, secretaris