Uitreiking Denker

Op 17 september zal de eerste Vrouwelijke Denker uitgereikt worden aan de conservator van het Stadsmuseum en het Marius van Dokkum museum te Harderwijk.

Mevrouw Sophie van Steenderen. Zij is docent kunstgeschiedenis en Kunsthistorica.

Ed Bruijnes, secretaris

In Memoriam

MEESTER BEELDHOUWER

Rob Cerneüs

* Amsterdam
31 mei 1943
† Amsterdam
22 januari 2021

 

Ruim 25 jaar hebben we samen opgetrokken in het promoten van jouw kunst en we zullen nu zonder jou verder gaan om jouw veelzijdige creaties aandacht te blijven geven. Maar het wordt nooit meer zoals het was.
We hebben enorm veel plezier met elkaar mogen beleven met een lach en een traan, en je gaf ons leven vooral veel kleur met jouw kunst, verhalen en voordrachten. Je was een unieke veelzijdige kunstenaar met een enorm oeuvre van sculpturen, tekeningen en schetsen. Dat maakte je voor ons de “Meester”. Het is haast niet te beschrijven maar vriend wat zullen we je missen, vaarwel.

Wij wensen Gien, Arjan, Rob jr., hun gezinnen en familie veel sterkte met het verlies van onze Rob.

 

Het Cenootschap:

Raoul van der Struijk Ed Bruijnes
Jean Paul Schrijver Ron Weening
Gert Dral Puck Hulstaert
Jan Smit Carel Sassen
Gerlof Bottema Marten Geurts
Rob Bussink Arthur Hulsebos
Willem Muijen Cock Vergunst
Peter Sterk Roel Duursma
Gerben Matroos Cees Bond
Jeroen van Zanten Paul John Klaassen
Bert van der Ryd

29e Dies diner – 31 januari 2020

De organisatoren van de traditionele dies natalis van het Cenootschap op de laatste vrijdag van januari, Jean Paul Schrijver en Arthur Hulsebos hebben tot één week voor deze bijeenkomst de locatie geheimgehouden. Tegenover het Amsterdam Centraal Station werd het gezelschap ingescheept en via de Prinsengracht voeren wij langs de beelden van Rob Cerneüs op de Elandsgracht naar het Museum Van Loon aan de Keizergracht. Het oorspronkelijke woonhuis werd in 1672 ontworpen door de architect Adriaen Dorsman met als eerste bewoner de schilder Ferdinand Bol. In 1752 werd het huis gekocht door de doctor medicinae Abraham van Hagen kort na zijn huwelijk met Catharina Trip. Hun namen zijn in het smeedijzeren hek in de traphal zichtbaar sinds een uitgebreide interieur restauratie. De leden van de familie Van Loon, die oorspronkelijk uit Loon op Zand komt, zijn de laatste bewoners van dit grachtenpand. De vrouw van Willem Hendrik van Loon, Thora van Loon Egidius was Dame du Palais van Koningin Wilhelmina. Een rijke collectie portretten in dit museum illustreert de geschiedenis van de familie Van Loon. In het museum werd van een uitstekend diner genoten. De cenoten en hun partners werden na het hors d’oeuvre door een tweetal gidsen uitvoerig geïnformeerd in de diverse met antiek ingerichte kamers en voor het dessert bracht Raoul ons op de hoogte met een kort overzicht van het Cenootschap van het afgelopen jaar. Vervolgens was een belangrijk moment de inauguratie van Jeroen van Zanten. Nadat hem en zijn partner Sanne de cenootschapsspeld was uitgereikt meldde Jeroen hoe hij door kunstwerken van Rob werd gefascineerd.

 

 

Hij eindigde met onderstaand gedicht van Rutger Hendrik van den Hoofdakker (1934-2012), hoogleraar psychiatrie te Groningen, alias dichter Rutger Kopland:

“Zoals zijn beelden ergens beginnen
iets te laten zien-het kan alles zijn overal
iets ergens op een tafel achter een raam
tegen een muur of waar dan ook alles kan
en zoals ze zich dan als het ware voortzetten
in de plek waar ze begonnen
en tegelijk die plek bij hen binnendringt
hen al bijna begint op te heffen
zo wil ik dat ook gedichten beginnen ergens
iets te beschrijven”

De dies werd na het diner afgesloten met de bootreis terug naar het Amsterdam Centraal Station.

Ed Bruijnes, secretaris

1 2 3 8